Brudekroner og bryllupstraditioner på Møn | Møns Museum

Brudekroner og bryllupstraditioner på Møn

Torsdag, 27 april, 2017 - 17:00 til 20:00

Museumsinspektør Inge Christensen holder foredrag om brylluppets og bryllupstøjets historie på Møn,
og om de helt specielle brudekroner man har brugt - og som endnu findes bevaret - på Møn.

På Møn forstod man at holde nogle ordentlige gilder, når der skulle holdes bryllup.
I hvert fald, hvis man tilhørte bondestanden i 1800-tallet.
I stedet for bryllupsgaver sørgede de inviterede for i dagene op til, at bringe fødevarer til gården, hvor brylluppet skulle holdes.
Smør, mælk, fløde, æg og levende høns var kærkomne bidrag.
På bryllupsdagen kunne man køre i hestevogn til kirken, 30-40 vogne kunne man se.
Efter vielsen gik det hjem til fest, der kunne holdes i store telte, hvor de fornemmeste pladser gik til præsten og hans kone, samt skolelæreren og hans kone. Ellers sad man efter familieforhold og formue.
I 1870’erne bestod maden af risengrød og klipfisk, mens den senere kom til at bestå af suppe med boller, peberrodskød og lagkage.
Senere om aftenen kunne der komme koldt bord; brød med pålæg. Til det hele godt med øl og brændevin.
Under spisningen blev der samlet ind til de fattige og til musikanterne, og senere om aftenen dansede man.
Bruden var gerne i sort kjole med hvidt slør med myrter i. Ville hun ikke have myrter i sløret, begyndte spekulationerne om der mon var barn på vej. Manden var også iklædt sort tøj med høj hat som han beholdt på både under maden og under brudevalsen.

Efter foredraget serveres der Mønsk Bryllupsmiddag.

Billet kan købes her